Ondernemerspensioen

Over de ondernemer & zijn pensioenopbouw
Helaas bouwen weinig ondernemers pensioen op. Toch ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk voor je pensioenopbouw. Wat kun je als ondernemer regelen voor je pensioen?

De waarde van je bedrijf
Meestal is het opbouwen van pensioen niet verplicht. Je kunt kiezen om uit te gaan van de waardeontwikkeling van je eigen bedrijf. Waardevermeerdering van je huidige bedrijf is vaak een erg onzekere factor voor opbouw van pensioenvermogen. Een eigen bedrijfspand, kan wel op termijn de waarde van je bedrijf doen toenemen.

Hypotheek
Het aflossen van je hypotheek helpt ook om te sparen voor later. Heb je op je pensioendatum een (grotendeels of volledig) afgeloste hypotheek? Dan heb je minder inkomen nodig om van te leven. Je betaalt dan geen torenhoge
hypotheeklast of fikse huur. Dat scheelt echt in je maandbudget. Daarnaast zijn er meerdere mogelijkheden om de overwaarde van je eigen woning te benutten. Je kunt rijkdom in stenen (=overwaarde) omzetten naar geld om van te genieten.

Lijfrente
Heb je geen of minder waarde opgebouwd in je bedrijf of wil je niet hiervan afhankelijk zijn voor je pensioen? Dan is een lijfrente een goed alternatief. Met een lijfrente zet je geld opzij voor later. De inleg is fiscaal aftrekbaar, de uitkeringen worden vanaf pensioendatum bij je inkomen geteld en hierover betaal je (later en veelal tegen lager belastingtarief) belasting.

Keuze lijfrente: sparen of beleggen
Je kunt zowel eenmalig als periodiek inleggen of lijfrente. Je kunt zelf bepalen of je wilt beleggen of liever kiest voor sparen. De huidige lage rente zorgt nu vaak voor de keuze om te beleggen. Het is dan belangrijk zo te beleggen dat het risico bij je past.

En je nabestaanden? Krijgen die pensioen als je overlijdt?
Je eventuele nabestaanden zijn ook een belangrijke reden om nu naar je (nabestaanden)pensioen te laten kijken. Heb je namelijk onvoldoende of helemaal geen pensioen? Dan is er ook geen pensioen voor je nabestaanden? Onderneem daarom nu actie, wacht niet af en ga niet op je handen zitten.

Te moeilijk? Geen tijd voor complexe regelgeving?
Een drempel voor veel ondernemers is dat het pensioen en de regels hieromheen, fiscaal en in uitvoering, te complex is. Dan is het goed om een expert in te schakelen.

Benut het beste advies van Slomp & De Graaf financieel adviseurs!
We zijn erkend, onafhankelijk financieel adviseur bij Slomp & De Graaf. Loop binnen voor je bakje thee/koffie en een uur vrijblijvend & gratis pensioenadvies!
Of bel voor je afspraak: 038 – 45 34 690

Tot ziens!

Met vriendelijke groet,
René Ter Bruggen
Martijn van Hoorn

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Zwolle 038 - 4534690
Hasselt 038 - 4771454
Amsterdam 06 - 41624797
Nieuwleusen 0529 - 481567

06-13617558
info@slomp-degraaf.nl
Schade melden