Preventietips hout stoken

Schoorsteenbrand, vuur uit schoorsteen

Niemand zit te wachten op brand en schade, daarom helpt Slomp & De Graaf met preventietips. Door de hoge gasprijzen zien veel mensen het stoken van hout als een goedkoper alternatief.

Top 3-brandoorzaak
Het stoken van een haard of een kachel hoort al jaren tot de top 3 van meest voorkomende brandoorzaken. Het risico van het stoken van hout wordt vaak onderschat. Mensen die niet regelmatig hun haard gebruiken, denken niet tijdig aan het nut en de noodzaak van een schoon rookkanaal. Laat staan de houtkeuze en stookmethode die van invloed zijn op het schoon houden van je rookkanaal. Voor onervaren stokers is het verdiepen in veilig gebruik van haard of kachel belangrijk, voordat je de kachel aanmaakt.

Preventietips
Om brand zoveel mogelijk te voorkomen, is het van belang de schoorsteen regelmatig te laten vegen. Zeker bijl regelmatig gebruik, dient dit minimaal eenmaal per jaar te gebeuren. Tijdens het stoken ontstaat er een aangekoekte laag onverbrande deeltjes aan de binnenwand van de schoorsteen. Een schoorsteenveger schraapt met een stalen borstel de wand van de schoorsteen schoon. Ook worden droge blaadjes, takjes en andere naar binnen gewaaide brandbare stoffen meegenomen. Naast het regelmatig laten vegen van de schoorsteen zijn er andere praktische tips die helpen om brand te voorkomen:

 • Gebruik droog hout van goede kwaliteit. De beste soorten zijn: berkenhout (extra schoon, veel warmte), Essenhout (brandt traag), Eikenhout (brandt traag, weinig rookontwikkeling).
 • Gebruik geen behandeld, geverfd of gelakt hout. Hierdoor ontstaat meer aanslag in de houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
 • Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus!).
 • Is er veel hittestraling op de wand achter de kachel/open haard, bescherm deze dan met brandwerende platen. Een goede oplossing is het aanbrengen van de brandwerende platen van bijvoorbeeld het merk Promatect.
 • Het is altijd raadzaam om een brandblusser in huis te hebben. Voor een open haard raden wij een schuimbrandblusser aan van 6 liter. Deze is makkelijk te hanteren, zorgt voor weinig nevenschade en beperkt de kans op herontsteking.
 • Bij rieten kappen is een vonkenvanger verplicht. Dit is ook aan te raden bij daken van dakpannen of andere harde bedekking.
 • Zorg ervoor dat het rookgaskanaal zoveel mogelijk recht omhoog gaat waarbij eventuele knikken en bochten minder dan 30 graden zijn.
 • Voor nieuwe stokers geldt: laat het rookgaskanaal vooraf inspecteren door een specialist op dit gebied.

Hoe herken je een schoorsteenbrand?
Tijdens een schoorsteenbrand is er buitengewoon veel rookontwikkeling. Het is zelfs mogelijk dat de rook naar binnen slaat. Naast de aanwezigheid van grote hoeveelheden rook, herkent de consument de schoorsteenbrand ook aan een “loeiend en bulderend” geluid. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn, maar ook de zeer brandbare en teerachtige substantie creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

 • Indien mogelijk, doof snel het vuur in de kachel of open haard met zand, zout of soda. Hiermee voorkom je rook in huis.
 • Sluit direct hierna de schoorsteen(smoor-)klep.
 • Sluit direct de luchttoevoer van de kachel (bij de open haard de deurtjes).
 • Waarschuw direct de brandweer (bel 112).

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Zwolle 038 - 4534690
Hasselt 038 - 4771454
Amsterdam 06 - 41624797
Nieuwleusen 0529 - 481567

06-13617558
info@slomp-degraaf.nl
Schade melden