Verplicht rookmelders voor elk huis vanaf 1 juli 2022

Jonge vrouw hangt rookmelder aan plafond

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op elke bouwlaag in je woning verplicht. Graag informeer ik je hier over de inhoud van deze verplichting.

Waarom verplicht rookmelders?
Een werkende rookmelding in je huis is van levensbelang. Een brand kan binnen 3 minuten al tot levensgevaarlijke situaties leiden. Om bij brand te kunnen vluchten waarschuwen rookmelders u op tijd. Rookmelders verminderen bij brand het risico dodelijke slachtoffers.

Wat houdt de verplichting van rookmelders in?
De verplichting houdt in dat je op elke woonverdieping met een verblijfsruimte (slaap-, woonkamer etc.) een rookmelder in de vluchtweg moet plaatsen. In de praktijk betekent dat vaak de gang of overloop.

Wie is verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders?
Om op tijd te voldoen aan de regels, informeer ik je vast nu over de komende verplichting. De verantwoordelijkheid voor het plaatsen van rookmelders ligt bij de eigenaar van de woning. Dat ben jezelf of je verhuurder.

Waar moeten rookmelders aan voldoen en waar plaats ik ze?
Rookmelders moeten voldoen aan de EN 14604 norm. Let bij aanschaf op de CE markering om dit te controleren. Bij de installateur of op het internet zijn veel adviezen te vinden over hoe en waar je rookmelders ophangt.

Wel verzekerd als je geen rookmelder hebt?
Als in je verzekeringscontract duidelijk staat dat je een rookmelder moet hebben, kan het invloed hebben op de vergoedingen uit je brandverzekering. In de meeste gevallen is de nieuwe wetgeving voor rookmelders nu nog niet direct van invloed op je brandverzekering.

Hou er rekening mee, dat in verzekeringspolissen van je opstalverzekering (brandverzekering) wel clausules staan over ‘nalatigheid’ en ‘deugdelijk onderhoud’. Goed werkende rookmelders vallen onder je verplichting als
woningeigenaar… Zonder rookmelders ben je mogelijk nalatig. Dit argument is sterker vanaf 1 juli 2022. De verzekeraar kan vinden dat je niet aan de wettelijke verplichtingen voldoet, en dus niet- of minder in aanmerking komt voor schadevergoeding bij brand- en rookschade. Omdat het landelijke regelgeving wordt rookmelders te hebben, moet je ze evengoed aanschaffen en onderhouden.

Voldoet je brandverzekering nog? Vragen?
Weet dat je bij Slomp & De Graaf terecht kunt.
Bel gerust met 038- 453 46 90 voor antwoord op je vragen. Of maak een afspraak via deze link!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Zwolle 038 - 4534690
Hasselt 038 - 4771454
Amsterdam 06 - 41624797
Nieuwleusen 0529 - 481567

06-13617558
info@slomp-degraaf.nl
Schade melden