Zakelijke blog risicomanagement

Slomp & De Graaf - Verzekeringen

Wat is risicobeheersing precies?
Risicobeheersing zorgt er voor dat de ondernemer zich kan richten op de doelen van zijn onderneming. Beheersbaarheid van risico’s begint bij bewustzijn, want wat je niet weet kun je ook niet voorkomen.

Belangrijk is dat het niet blijft bij een eenmalige analyse. Het moet systematisch en continue deel uitmaken van je bedrijfsvoering. Want in de dynamiek van de organisatie en omgeving liggen de kansen….maar juist ook de risico’s.
 

“Risico is de mogelijkheid dat positieve verwachtingen niet worden waargemaakt.”

Belang voor MKB bedrijven
Is risicomanagement alleen voor banken of multinationals relevant? Nee!

Kleine ondernemingen kunnen grote tegenvallers niet opvangen. Vaak zijn er niet de mensen, de middelen of het geld om calamiteiten op te vangen. Denk aan vervanging van een zieke directeur, tijdelijke huisvesting bij brandschade of financieringsruimte in geval van slechte liquiditeit. Daarom is inzicht in risico’s belangrijk voor de continuïteit, juist voor de MKB onderneming.

Hoe werkt het
Risicobeheersing als belangenafweging is niet nieuw. Ondernemers doen het in de praktijk elke dag. Kopen we die bestelbus of gaan we leasen? Durven we zo´n grote order aan bij die onbekende klant? Moeten we een stilgevallen machine vervangen of repareren? Zijn we verzekerd voor verzuim? Maar vaak gebeurt dit ad hoc, op basis van een noodzakelijke beslissing of iets wat bij de buurman is gebeurd (zoals brand of een cyber incident).

Structureel inspelen op de bedrijfsdynamiek vereist risicomanagement.
Voor elk bedrijf gelden deze stappen om te doorlopen:
o Risico-inventarisatie: welke risico’s kent ons bedrijf?
o Risicobeoordeling: hoe groot zijn de risico’s en wat is de kans dat het gebeurt?
o Risicobeheersing: welke risico’s willen we elimineren en welke verminderen?
o Risicofinanciering: welke risico’s kunnen we zelf dragen en welke niet?

Niet alle risico’s zijn even belangrijk en verdienen niet allemaal evenveel aandacht. Zorg bij het prioriteiten stellen in risico’s altijd voor een koppeling met de bedrijfsdoelstellingen van de onderneming. Hierdoor blijft het risico herkenbaar.

Slomp de Graaf voor onafhankelijk advies
Als specialist in verzekeringen beoordelen we sinds 1980 bedrijfsrisico’s. Hierdoor weten we als geen ander dat schades voortkomen uit risico´s. Risicobeheersing is meer dan alleen het verzekeren van bedrijfsmiddelen. Slomp en de Graaf helpt de MKB-er met visie en expertise bij risicobeheersing. De eerste stap hierbij is je risicobewustzijn.
 

“Slomp en de Graaf maakt de ondernemer risicobewust. Dat leidt tot margeverbetering.”

De doelstellingen van jouw onderneming staan centraal. Onze specialisten op het gebied van bedrijfsrisico’s – mensen, middelen & dynamiek – helpen je om bewust risico’s om te gaan. Dat geeft inzicht en maakt het een leuker onderwerp!
Onze missie is de ondernemer hiervan bewust te maken, bij te staan en te ontzorgen. Je kunt zich zo richten op je kerntaken: zoals klanten bedienen, kwaliteit leveren, innoveren en personeel laten presteren in een prettige werkomgeving.

Wil je meer weten over risicobewust ondernemen, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

 

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Zwolle 038 - 4534690
Hasselt 038 - 4771454
Amsterdam 06 - 41624797
Nieuwleusen 0529 - 481567

06-13617558
info@slomp-degraaf.nl
Schade melden