Wil je meer financiële ruimte in je hypotheekfase?

Over je eigen hypotheekfase & financiële ruimte

Van de nazomer naar de herfst… er is weer tijd voor je hypotheekzaken.
Vind je het fijn na je verdiende vakantieperiode even tijd te nemen voor geldzaken
en je hypotheekfase? Welke financiële ruimte biedt je huidige hypotheekfase?
Wil je weten in welke hypotheekfase je zit?

Welke hypotheekfases zijn er?

❶Startersfase, Mensen met de eerste hypotheek en het eerste eigen huis. Een hele mooie fase, je eerste koopwoning. In de huidige markt is het erg moeilijk en vaak onzeker voor starters. Onzeker over haalbaarheid van de woningfinanciering, is het inkomen toereikend, is de woning de gevraagde prijs of, de (over-)bieding, wel waard? Is het huis bouwtechnisch in goede staat? Wat zijn de te verwachte stookkosten, hoe ziet het energielabel eruit... en welke risico’s brengt kopen verder met zich mee? Kan ik starterslening of  subsidie krijgen en ….hoe zit het met de NHG-grens?
In de startersfase kun je geld besparen door goed maatwerkadvies en aandacht van je adviseur voor bovenstaand genoemde zaken. Bovendien is het goed om te kijken welke rentevast periode je kiest en.. laat je leencapaciteit vooraf bepalen! Een te duur huis kopen dat bouwkundig niet in orde is en waarbij je teveel geld hebt betaald, is vele malen kostbaarder dan het benutten van een prima maatwerkadvies. Blijf kritisch, ook bij de aankoop van je eerste eigen huis! Dat voorkomt problemen en bespaart je geld!

❷Doorstroomfase, huizenbezitters met een lopende hypotheek en verhuiswensen. Op zoek naar andere woning en al enige ervaring met hypotheekzaken. Wil je een ander huis kopen, dan kun je van je huidige kostbare hypotheek af. Denk wel aan de vorm van je oude hypotheek! Heb je bijvoorbeeld nog een spaarhypotheek dan is het raadzaam te laten becijferen of je wel of niet je opgebouwde spaardeel voortzet. Ook kun je onder de nieuwe regels behoorlijk anders uitkomen met de verhouding aflosvrij deel en af te lossen hypotheekdeel. Met de juiste oplossing kun je op langere termijn goed geld te besparen. Daarnaast kun je geld besparen door kritisch per geldverstrekker te kijken naar de overbruggingsfinanciering, de bereidstellingskosten en voorwaarden.

❸Seniorenfase, de AOW-er met gehele of gedeeltelijk afgeloste hypotheek. Mensen in deze fase komen vaak met vragen over de groeiende overwaarde van de eigen woning. Zijn er mogelijkheden om niet alleen rijk in stenen te blijven, maar verantwoord extra budget voor vakanties, boodschappen, schenkingen of die mooie camper of boot te krijgen? Voor de AOW-ers met een eigen woning zijn er hypotheekvormen die verantwoord een deel van de (toegenomen) waarde van je huis om zetten naar beschikbaar geld. Dat biedt aanvullend inkomen om vrij over te beschikken. Voor de een betekent dat meer geld voor levensonderhoud, voor de ander is het geld voor een boot, auto, camper, vakantie of schenking. In deze fase gaat het niet meer zozeer om besparing maar meer om verbetering van je budget. Je benut opgebouwde (over-)waarde en krijgt meer financiële ruimte voor een fijne oude dag.

❹Oversluitfase, mensen die ten opzichte van de huidige rentestand, nog (te) veel hypotheekrente betalen. De toegenomen woningwaarde biedt voordelen. De verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheekschuld kan leiden tot minder renteopslag. Hierdoor betaal je minder. De renteopslag bereken je als volgt: deel de hoogte van de openstaande hypotheekschuld door de waarde van je woning en vermenigvuldig dit met 100%. Hier komt een percentage uit. Dit percentage valt in een tariefklasse van je geldverstrekker. Hoe hoog je opslag is, hangt af van het moment waarop jij je rente van je lening destijds hebt vastgezet.

(door: R.H.D. (René) Ter Bruggen (SEH), erkend hypotheekadviseur)

“Dankjewel voor je tijd en het lezen van mijn blog over hypotheekfases.
Dit blog kan vragen op roepen maar zeker ook beantwoorden.

Als erkend en onafhankelijk hypotheekadviseur (SEH) met 30 jaar ervaring in het bieden van persoonlijk financieel advies op maat aan mensen, help ik je graag vooruit. Heb je vragen?”
Bel voor je vrijblijvende hypotheekafspraak: 038 – 45 34 690

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Contact

Zwolle 038 - 4534690
Hasselt 038 - 4771454
Amsterdam 06 - 41624797
Nieuwleusen 0529 - 481567

06-13617558
info@slomp-degraaf.nl
Schade melden